Mindfulness, wat is dat?!

Mindfulness, wat is dat?

Mindfulness, wat is dat?

Mind + fulness = Mindfulness. Oooh dat zal wel iets zijn met een vol hoofd. NOPE, FOUT!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik merk dat er soms veel verwarring ontstaat omtrent het beschrijven van deze definitie, Is het nou Mindfulness of Mindfullness? Met mindfulness maak jij je hoofd namelijk leeg en niet vol. Mindful staat voor ‘met aandacht’ niet voor vol zoals het engelse woord ‘full’ betekent. ⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Mindfulness betekent dan ook niet anders dan een aandachtstraining waarbij een leeg kopje een hele, hele, hele fijne bijkomstigheid is!


Oke, leuk voor scrabble. Maar wat is het nou precies?

Yes, de definitie van het begrip is complex. Het is een levensvaardigheid, een training, een verandering in jouw leven, het is een ervaring, een missie, een levensdoel. En de definitie van (en de voordelen) zijn voor iedereen anders. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Mindfulness is een vaardigheid waarbij jij je focust op het huidige moment. Openheid, niet oordelen en acceptatie zijn de sleutelwoorden tot succes. Beoefening van mindfulness zorgt ervoor dat al jouw zintuigen ontwaken waardoor jij compleet openstaat voor nieuwe (levens) ervaringen. Daarnaast word jij op dieper niveau bewust van de samenwerking van jouw body & mind, emoties, gedachten en jouw omgeving. Je ontdekt jouw patronen, opvattingen en overtuigingen en gaat hier uitgebreid mee aan de slag. 

In ons drukke bestaan vergeten we soms even echt voor onszelf te zorgen.  Geweldige vaardigheden zoals creativiteit, focus en rust raken verloren en maken soms plaats voor onproductieve gedachten, beperkende overtuigingen en (slechte?!) beslissingen die wij nemen op de automatische piloot. 

Mindfulness helpt je om (weer) in contact te komen met jezelf, jouw drijfveren, jouw doelen & uitdagingen. Je verhoogt jouw level of bewustzijn door het trainen van jouw mind. #byebyeautomatischepiloot 

Zweverig, spiritueel en iets van het verre oosten?
Ver voordat jij en ik geboren zijn (long, long, long time ago) was men al bezig met Mindfulness & bewustzijn. Meditatie vind zijn oorsprong in het Boeddhisme, met de filosofie dat ieder moment, wanneer jij in volle aandacht leeft, dit een positieve bijdrage levert aan (zelf) inzicht, ruimte en rust. Door regelmatige beoefening wordt je niet meer geleid door patronen, (negatieve) gedachten en obsessies. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hoewel sommige (hele kleine!) onderdelen van de mindfulness geinspireerd zijn op een levenswijze heeft het verder niets te maken met religie. Er zitten namelijk ook veel invloeden in uit de moderne Westerse psychologie. Een practige combinatie waarbij gekeken is naar de effectiviteit van ‘twee werelden’.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het gaat bij Mindfulness om te leren om een manier van leven te interpreteren waarbij je jouw gedachten, emoties en gevoelens leert begrijpen. Tevens leer je omgaan met emoties, opvattingen en gedachten die voor jou nu als negatief gezien kunnen worden. ⠀⠀⠀⠀⠀

Oefening baart dus kunst?
Yes, het duurt gemiddeld 66 dagen om afscheid te nemen van oude patronen. Mindfulness is geen hocus – pocus of quick fix voor al je issues. Nee, het is een training en bij training hoort inspanning. Wordt je er moe van? Ja. Kost het je tijd en energie? Dat is een garantie die ik je nu al kan geven.

Feit is en blijft dat mindfulness wetenschappelijk, effectief en resultaat bied. Net als wanneer jij in de gym staat te zweten om de spierballen te trainen.

Dit artikel is met veel liefde & plezier geschreven door Marloes, gecertificeerd Mindfulness coach en happy founder Naturalhappy.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *